Воведување на ран компир

По успешната сезона во 2014 година, покрај доцниот компир од видот Агрија, компанијата воведува и нова сорта, ран компир, Агата. Овој компир има жолта кожа и овална форма. Се одликува со средна големина. Агатата е исклучително добра за печење, пржење и варење. Поради посебните карактеристики на Турјанската висорамнина компирот Агата добива посебен вкус.

Continue Reading

Засадување на пауловниа

Компанијата Агро-тур оваа година започна и со засадување на брзо растечко дрво пауловниа. Намената на дрвото ќе биде подеднакво распределена за техничко дрво како и дрво за биомаса. Оваа година ќе бидат засадени приближно 15,000 м2. Техничкото дрво ќе биде од видот paulownia elongata, додека дрвото за биомаса ќе биде од видот paulownia tomentosa.

Continue Reading

Дали знаеете колку е добар сокот од компир за организмот?

Да знаеете нешто повеќе за сокот од компир, дефинитивно ќе го пиете постојано. Ова се само неколку лековити својства на оваа чудотворна напитка и нејзиниот сок. Совршен баланс Веќе знаете колку е важен балансот на организмот, а за тоа помага сокот од компир во реконструкцијата на тој баланс. Повеќето обработени и подготвени храни всушност го […]

Continue Reading

Припрема на теренот за претстојната сезона 2015

Започнати се припреми на теренот за претстојната сезона 2015. Обработена е површина од 10 хектари плодна почва која се планира да се насади со компир. Обработена е и дополнителна површина од 2 хектари на која ќе се насади Пауловнија.

Continue Reading